طرز تهیه خورش گل کلم کرمانشاهی ، چکار کنم بوی کلم نده و تلخ نشه؟
به گزارش آفتاب صبا، خورش گل کلم یکی از و پر خاصیته که معمولا در فصل پاییز تهیه می شه. اهالی کرمانشاه این خورشت مقوی رو با لپه مثل خورش قیمه می پزن. شما به دلخواه می تونید این خورش لذیذ رو با گوشت گوسفندی یا گوساله، گوشت مرغ، گوشت چرخ نموده یا حتی با گوشت بوقلمون یا اصلا بدون گوشت با چاشنی های مختلف درست کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه خورش گل کلم به چند روش مختلف رو به شما آموزش بدیم.

طرز تهیه خورش گل کلم کرمانشاهی در یک نگاه
برای درست کردن خورش گل کلم کرمانشاهی، اول لپه رو بشورید و برای دو ساعت بذارید خیس بخوره تا نفخش گرفته بشه؛ بعدش لپه رو برای 10 دقیقه بجوشونید و آبش رو عوض کنید. گل کلم رو به گلچه های میانه تقسیم کنید، بشورید و توی آبکش بذارید تا خشک بشه. گوشت خورشتی رو خرد کنید و پیاز رو هم به صورت نگینی ریز کنید. توی قابلمه کمی روغن بریزید، گرم کنید و پیاز رو تفت بدید تا طلایی بشه. بعد گوشت رو اضافه کنید و چند دقیقه تفت بدید تا رنگش عوض بشه. حالا زردچوبه، فلفل سیاه، ادویه کاری و یه چوب دارچین اضافه کنید و یه دقیقه تفت بدید تا عطرش دربیاد. لپه نیم پز رو بریزید داخل قابلمه و کمی تفت بدید.
رب گوجه فرنگی رو جدا توی یه تابه با کمی روغن تفت بدید و همراه رب آلو (که در نصف لیوان آب گرم حل کردید) به مواد اضافه کنید. دو تا سه لیوان آب جوش بریزید، درب قابلمه رو بذارید و حدود یه ساعت و ربع بپزید تا گوشت و لپه نرم بشن. در این فاصله، گل کلم ها رو دو یا سه دقیقه با کمی نمک بجوشونید، بعد آبکش کنید و توی روغن سرخ کنید تا طلایی بشن. وقتی گوشت پخت، چوب دارچین رو در بیارید، گل کلم های سرخ شده رو اضافه کنید و حدود 20 تا 30 دقیقه بذارید قل بزنه تا خورش جا بیفته. در آخر، نمک، فلفل، آب لیموترش تازه و زعفران دم نموده اضافه کنید و چند دقیقه بذارید روی حرارت بمونه تا رنگ و عطر زعفرون پخش بشه.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل درست کردن خورش گلم کلم ادامه این مطلب رو بخونید.
مواد لازم برای تهیه خورش گل کلم کرمانشاهی (برای 4 نفر)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
گوشت خورشتی گوسفندی | 250 گرم |
پیاز (برای پیاز داغ) | 1 عدد میانه |
گل کلم کوچک | 1 عدد |
لپه | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه کاری | به میزان لازم |
دارچین | 1 عدد |
رب آلو | 1 قاشق غذاخوری |
زعفران (دم نموده غلیظ) | به میزان لازم |
آبلیمو | 1 قاشق غذاخوری |
برنج و ترشی | برای سرو با خورشت گلم کلم |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: حدود 30 تا 40 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت خورش گل کلم: حدود 1 و نیم تا 2 ساعت (بسته به زمان پخت گوشت)
مراحل طرز تهیه خورش گل کلم کرمانشاهی
طرز تهیه خورش گل کلم به روش کرمانشاهی با گوشت قرمز و لپه یا بدون لپه با گوشت مرغ یا اصلا به صورت گیاهی بدون گوشت قابل انجامه.
مرحله اول: لپه رو بخیسونید
در اولین مرحله از طرز تهیه خورش گل کلم کرمانشاهی، لپه رو به خوبی بشورید و با میزانی آب در ظرف مناسبی بریزید تا برای 2 ساعت خیس بخوره، نفخش گرفته بشه و موقع پخت له نشه. بعد از این مدت، لپه خیس خورده رو 10 دقیقه بجوشونید و آبش رو عوض کنید تا سریع تر آماده بشه.
در صورت تمایل، برای خرید انواع حبوبات مانند لپه می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: باقی مواد اولیه رو آماده کنید
حالا گل کلم رو به گلچه های میانه تقسیم کنید، بشورید و توی آبکش بذارید تا آب اضافیش خارج بشه. گوشت خورشتی رو هم اگه تکه های بزرگ داره، به مقدار مناسب خرد کنید و کنار بذارید. پیاز شسته شده و بدون پوست رو هم به صورت نگینی ریز برش بزنید تا آماده تفت دادن باشه.
برای خرید انواع گوشت مانند گوشت گوسفندی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: پیاز و گوشت رو تفت بدید
یه قابلمه مناسب روی حرارت میانه بذارید و حدود دو قاشق غذاخوری روغن بریزید. وقتی روغن داغ شد، پیاز رو که قبلا نگینی ریز کردید به قابلمه اضافه کنید. پیاز رو حدود پنج تا هفت دقیقه تفت بدید تا سبک و طلایی بشه. حالا گوشت رو بریزید و با حرارت میانه رو به زیاد به مدت پنج دقیقه تفت بدید تا رنگش تغییر کنه و کمی سرخ بشه.
برای خرید روغن سرخ کردنی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله چهارم: ادویه ها رو اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه خورش گل کلم با گوشت گوسفندی، دیگه وقتشه ادویه ها شامل فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه کاری رو به پیاز و گوشت اضافه کنید. این ترکیب رو برای یک دقیقه دیگه تفت بدید تا عطر ادویه ها بلند بشه و طعم خامی شون رفع بشه.
در آخر، یه چوب دارچین هم داخل قابلمه بندازید تا عطر خاصش به گوشت نفوذ کنه. یادتون باشه، بعد از پخت گوشت باید چوب دارچین رو خارج کنید. توجه داشته باشید، الان نباید نمک رو به گوشت اضافه کنید؛ چون بافت گوشت سفت و دیرپز می شه.
برای خرید انواع ادویه ها مانند فلفل سیاه، زردچوبه، ادویه کاری و چوب دارچین می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: لپه رو اضافه کنید
وقتی گوشت به خوبی تفت خورد و خودش رو گرفت، لپه نیم پز رو به قابلمه اضافه کنید.لپه رو برای یکی دو دقیقه با بقیه مواد تفت بدید تا طعمش به خورد گوشت بره.
مرحله ششم: چاشنی های خورشت رو اضافه کنید
حالا رب گوجه فرنگی رو جدا توی یه تابه کوچیک با یه قاشق روغن تفت بدید تا رنگش باز بشه و بوی خامی رب گرفته بشه؛ بعد رب گوجه تفت خورده رو توی قابلمه اصلی بریزید. رب آلو () رو هم توی یه نصف لیوان آب گرم حل نموده و به مواد اضافه کنید.
برای خرید رب گوجه فرنگی و سایر انواع رب مثل رب آلو می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هفتم: خورش گل کلم رو بپزید
در این مرحله از طرز تهیه خورشت گل کلم، نوبت به اضافه کردن آب می رسه. پس حدود دو تا سه لیوان آب جوش رو توی قابلمه بریزید. درب قابلمه رو ببندید و حرارت رو کم کنید تا خورش آغاز کنه به قل زدن ملایم. از حالا تا حدود یک ساعت و ربع باید بذارید گوشت و لپه با هم بپزن و نرم بشن. اگه کف روی خورش جمع شد، حتما با قاشق بردارید تا خورش خوشمزه تون رنگ و لعاب بهتری پیدا کنه.
مرحله هشتم: گل کلم رو آماده کنید
تا وقتی گوشت در حال پخته، برید سراغ گل کلم ها. اگه بوی خاص گل کلم اذیت تون می کنه، اونا رو دو سه دقیقه توی آب جوش با یه ذره نمک بجوشونید و بعد آبکش کنید. حالا توی یه تابه، میزانی روغن بریزید و روی حرارت میانه رو به زیاد بذارید.
گل کلم ها رو داخل تابه بریزید و برای پنج تا هشت دقیقه سرخ کنید تا اطراف شون طلایی بشه. حواس تون باشه، الان گل کلم نباید زیادی بپزه که له بشه؛ فقط باید کمی برشته و طلایی بشه تا هم ظاهر قشنگی پیدا کنه، هم مزه بهتری بگیره. بعد از سرخ شدن، گلچه های گل کلم تفت خورده رو روی دستمال حوله ای بذارید تا روغن اضافی شون گرفته بشه.
مرحله نهم: گل کلم رو به خورش اضافه کنید
بعد از اینکه گوشت پخت و نرم شد، چوب دارچین رو دربیارید تا خورش بیش از حد عطر دارچین نگیره. حالا گل کلم های سرخ شده رو آروم به خورش اضافه کنید و با قاشق چوبی خیلی ملایم هم بزنید تا گل کلم ها له نشن.
درب قابلمه رو ببندید و اجازه بدید خورش با حرارت ملایم حدود 20 تا 30 دقیقه قل بزنه و مزه ها به خورد هم برن. اگه احساس کردید خورش زیادی غلیظه، یه میزان کم آب جوش اضافه کنید؛ ولی مراقب باشید خورش رو زیادی آبکی نکنید؛ خورش گل کلم باید کمی غلیظ و لعاب دار باشه.
مرحله دهم: مزه خورش گل کلم رو تنظیم کنید
بعد از اینکه خورش گل کلم پخت و جا افتاده شد، کمی از خورشت رو بچشید و بسته به ذائقه، نمک و فلفل اضافه کنید. آب یک عدد لیموترش تازه رو هم بگیرید و داخل خورش بریزید. دوباره مزه رو امتحان کنید؛ الان دیگه باید خورشت تون ملس و خوش طعم باشه؛ اگه دوست دارین ترش تر بشه، می تونین کمی آبغوره هم اضافه کنید.
برای خرید نمک و آبغوره می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله یازدهم: زعفران رو اضافه کنید
در آخر، یکی دو قاشق غذاخوری زعفران دم نموده رو هم توی قابلمه بریزید و اجازه بدید خورشت گل کلم برای سه چهار دقیقه دیگه روی حرارت بمونه تا رنگ و عطر زعفران به کل خورش بره. بعد خورش رو از روی حرارت بردارید و حدود پنج دقیقه بذارید استراحت کنه تا جا بیفته.
برای خرید زعفران می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله آخر: خورش گل کلم کرمانشاهی رو سرو کنید
بعد از گذشت این مدت، خورش گل کلم کرمانشاهی رو داخل ظرف سرو بریزید و همراه با خوش عطر سرو کنید. این خورش با سبزی خوردن تازه و خیلی می چسبه. اگه از قبل درستش کنید و یه روز توی یخچال بمونه، مزه ها بیشتر به خورد هم می رن و حتی خوش طعم تر هم می شه.
برای خرید انواع برنج و ترشی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
روش تهیه خورش گل کلم با مرغ
طرز تهیه خورش گل کلم با مرغ درست مثل همون چیزیه که در دستور بالا براتون گفتیم؛ با این تفاوت که در تهیه این خورش گل کلم ساده باید لپه رو حذف نموده و حدود 300 گرم گوشت ران یا سینه مرغ رو جایگزین گوشت قرمز کنید. باقی مراحل رو طبق رسپی بالا دنبال کنید.
برای خرید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
روش تهیه خورش گل کلم با گوشت چرخ نموده
در طرز تهیه خورش گل کلم با گوشت چرخ نموده، اول یه پیاز میانه رو نگینی خرد کنید و توی یه قابلمه با کمی روغن تفت بدید تا سبک و طلایی بشه. بعد حدود 300 گرم گوشت چرخ نموده رو توی قابلمه بریزید و با زردچوبه، فلفل سیاه و کمی ادویه کاری حسابی تفت بدید تا رنگ گوشت برگرده و آبش کشیده بشه. باقی مراحل رو عین رسپی اصلی دنبال کنید.
برای خرید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
روش تهیه خورش گل کلم با سبزی
طرز تهیه خورش گل کلم با سبزی هم شبیه رسپی اصلیه؛ با این تفاوت که باید حدود نصف لیوان جعفری تازه خرد شده و 2 قاشق غذاخوری نعنا خشک (یا کمی نعنا تازه) رو جداگانه توی یه تابه با روغن کم تفت بدید تا عطرش دربیاد ولی نسوزه؛ چون نعنا اگه زیاد سرخ بشه تلخ می شه. وقتی گوشت پخت، گل کلم تفت خورده و سبزی های سرخ شده رو به خورش اضافه کنید. باقی مراحل رو مطابق دستور اصلی دنبال کنید.
روش تهیه خورش گل کلم بدون گوشت با هویج
طرز تهیه خورش گل کلم بدون گوشت با هویج به این ترتیبه که اول باید یه پیاز میانه رو نگینی خرد کنید و توی قابلمه با کمی روغن تفت بدین تا طلایی بشه. بعد یه قاشق چای خوری زردچوبه، کمی فلفل سیاه و اگه دوست داشتید یه ذره ادویه کاری اضافه کنید تا عطرش دربیاد.
دو قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی بریزید و یکی دو دقیقه تفت بدید تا رنگش باز بشه؛ بعد حدود دو لیوان آب جوش بهش اضافه کنید و بذارید بجوشه. توی این فاصله یه گل کلم میانه رو گلچه گلچه کنید و یکی دو عدد هویج رو حلقه ای یا خلالی خرد کنید؛ بعد هر دو رو جداگانه با کمی روغن تفت بدید تا کمی طلایی و سبک بشن. حالا گل کلم و هویج های سرخ شده رو توی قابلمه خورش بریزید. درب قابلمه رو ببندید و با حرارت ملایم حدود 30 تا 40 دقیقه بذارید بپزه تا خورش لعاب دار و جاافتاده بشه. آخر سر نمک، آبلیمو یا آبغوره و در صورت تمایل، کمی زعفرون دم نموده اضافه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه خورش گل کلم
- لپه رو حتما از چند ساعت قبل بشورید و خیس کنید تا نفخش گرفته بشه و موقع پخت له نشه. درضمن، بهتره لپه خیس خورده رو 10 دقیقه بجوشونید و آبش رو عوض کنید تا زودتر بپزه.
- قبل از اضافه کردن آب، حتما رب گوجه رو تفت بدید تا رنگ باز کنه و طعم خامی رب رفع بشه.
- اگه بوی خامی گل کلم رو دوست ندارید، گلچه ها رو دو سه دقیقه توی آب جوش و نمک بجوشونید و بعد آبکش کنید تا بوش گرفته بشه.
- گل کلم رو فقط تا حد طلایی شدن سرخ کنید؛ زیاد سرخش نکنید که له می شه یا طعم تلخ می گیره.
- نمک رو هیچ وقت اوایل پخت به گوشت اضافه نکنید، چون گوشت رو سفت و دیرپز می کنه.
- اگه می خواید خورش لعاب دار بشه، اجازه بدین با حرارت ملایم و در بسته قل بزنه تا آبش کم بشه و جا بیوفته.
- برای خوش عطرتر شدن خورش گل کلم، می تونید یه ذره زعفرون دم نموده یا چوب دارچین اضافه کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن خورش گل کلم
بوی گل کلم موقع پخت اذیت می کنه، چیکار کنیم؟
قبل از سرخ کردن، گل کلم ها رو دو سه دقیقه توی آب جوش با یه ذره نمک یا یه قاشق سرکه بجوشونید تا بوش گرفته بشه.
لپه رو باید جدا بپزیم یا با گوشت؟
بهتره لپه رو جدا نیم پز کنید تا هم له نشه، هم خورش یکدست تر بشه. بعد از نیم پز شدن، با گوشت مخلوطش کنید.
می شه رب آلو رو از ترکیب خورشت گل کلم حذف کنیم؟
بله، ولی رب آلو باعث می شه خورش مزه ملس و خاصی بگیره. اگه در دسترس نیست، می تونید کمی آبغوره یا آبلیمو بریزید.
خورش گل کلم باید چه رنگی بشه؟
رنگ نهایی خورش باید قرمز مایل به قهوه ای و لعاب دار باشه. اگه کمرنگ شد، یعنی رب به مقدار کافی تفت داده نشده.
خورش گل کلم چرا گاهی اوقات تلخ می شه؟
ممکنه گل کلم زیادی سرخ شده باشه، یا نعنا خشک (اگه استفاده کردید) زیاد تفت داده شده باشه. فقط کمی حرارت ملایم کافیه.
منبع: افق کوروش