به دنیای عجیب و غریب مگس ها خوش آمدید!

به گزارش آفتاب صبا، مگس ها آزاردهنده هستند به خصوص فصل گرم تابستان که روی غذای ما می نشینند یا نزدیک گوشمان وزوز می نمایند و بعضی گاز نیز می گیرند. پشه ها نوعی مگس هستند و بعضی از کشنده ترین پاتوژن های دنیا را منتقل می نمایند.

به دنیای عجیب و غریب مگس ها خوش آمدید!

به گزارش خبرنگاران به نقل از وُکس، با این وجود، بسیاری نمی دانند این که مگس ها چه گروه بزرگی را شامل می شوند. مگس ها شگفتی های آناتومیکی هستند. آنان علاوه بر یک جفت بال دارای اندام های متعادل نماینده خاصی به نام هالتر هستند که مانند ژیروسکوپ عمل می نمایند و به مگس ها اجازه می دهند گوشه های تیز را بچرخانند، شناور شوند و وارونه فرود بیایند. آنان آکروبات های هوایی شگفت انگیزی هستند.

بعضی از مگس ها بیولومنسانس هستند و به شکل لاروی خود می درخشند. هیچ یک از این حقایق باعث نمی شوند مگس هایی که در خانه هایمان و روی کباب هایمان با آن ها روبرو می شویم کم تر نفرت انگیز باشند. با این وجود، گروهی از این حشرات هنوز تا حد زیادی ناشناخته به جای مانده اند. مگس ها به ما یاری می نمایند و حتی می توانند شگفت انگیز باشند.

بیایید با بعضی از مگس ها آشنا شویم:

مگس هایی که سر مورچه ها را می بُرند

از جالب ترین گروه حشرات جهان می توان به خانواده مگس های Phoridae اشاره نمود که شامل ده ها هزار گونه است که هر گونه رفتار قابل تصوری را از خود نشان می دهند و شاید آن را به متنوع ترین گروه موجودات زنده از نظر اکولوژیکی در جهان تبدیل کند.

برای مثال، بسیاری از گونه های آن خانواده انگل هستند و با هزینه جانداران دیگر زندگی می نمایند. مگس انگلی از جنس Pseudacteon به طور خاص وحشی است و تخم هایش را درون مورچه می گذارد و زمانی که از تخم بیرون می آیند لارو ها به داخل سر مورچه مهاجرت می نمایند. در آنجا لارو ها هورمون هایی ترشح می نمایند که مورچه را می کشد و باعث می گردد سرش بیفتد. سپس لارو ها در سر جدا شده مورچه شفیره می شوند.

هم چنین، مگس های ماده در یک جنس مختلف مورچه های زخمی را شکار می نمایند و سپس با استفاده از قطعات دهان تخصصی سر آن ها را به صورت دستی جدا می نمایند و تخم های خود را درون آن می گذارند.

مگس هایی که شبیه مگس نیستند

مگس هایی هستند که بیش تر شبیه عنکبوت، زنبور عسل و سایر حشرات هستند که در بعضی موارد برای جلوگیری از خورده شدن این گونه هستند, چرا که شکارچیان اغلب از شکار حشرات دارای نیش دردناک خودداری می ورزند.

برای مثال، مگس انگلی به نام مگس زنبور عسل شبیه زنبور عسل است. حشره ای که اصلا مگس نیست. ساختار نوک تیز بیرون زده از سر آن نیش نیست بلکه یک پروبوسیس است یک قسمت دهان مانند نی که مگس ها برای تغذیه از آن استفاده می نمایند. مگس های زنبور ماده تخم های خود را مانند یک مسلسل در اطراف لانه زنبور های زمینی می پاشند. سپس لارو ها از تخم بیرون می آیند کرم ها را وارد لانه می نمایند و لارو زنبور را می خورند. تعداد زیادی از مگس های دیگر ظاهر عملکرد زنبور ها را تقلید می نمایند. بنابراین، آن دسته از مگس ها احتمالا برای پرندگان و سایر شکارچیان خطرناک به نظر می رسند. این طیف از مگس ها مگس های هوازی را شامل می شوند که از آنان تحت عنوان زنبور عرق یاد می گردد، زیرا واقعا از عرق بدن تغذیه می نمایند، اما گاز نمی گیرند و نیش نمی زنند.

از سوی دیگر، بسیاری از مگس های خفاش شبیه عنکبوت هستند. آنان بخش عمده عمر خود را در پوست خفاش ها می گذرانند و از خون خفاش تغذیه می نمایند. بعضی از این مگس ها بدون بال تکامل یافته اند در حالی که بعضی دیگر بال های خود را رها نموده و خفاش ها برای شان پرواز می نمایند. این دسته مگس هایی هستند مانند سایر حشرات تخم نمی گذارند بلکه یک لارو زنده به جهان می آورند.

یک مگس نادر دیگر در کنیا که به مگس مودار وحشتناک معروف است شبیه عنکبوت می باشد. لارو های آن به زندگی و خوردن مدفوع خفاش معروف است.

مگس ماده ای از جنس Phorids به نام Vestigipoda از لارو مورچه تقلید می نماید. لباس مبدل آنان به قدری متقاعد نماینده است که مورچه ها به گونه ای به مگس ها غذا می دهند که گویی فرزند خودشان هستند. آنان شبیه چیز هایی هستند که شما هرگز آن را به عنوان مگس تشخیص نمی دهید.

مگس هایی با زائده ها و اعضای بدن عجیب و غریب

مگس های دیگر کاملا عجیب به نظر می رسند. برای مثال، مگس ساقه چشم که در نر ها چشم ها در انتهای ساقه های نازک قرار دارند که می تواند بلندتر از بدن آنان باشد. عملکرد این چشم ها کمی شبیه به شاخ گوزن یا شاخ گوسفند است. به گفته موزه تاریخ طبیعی لندن این طیف از مگس ها احتمالا از عملکرد خاص چشم های برای تسلط خود استفاده می نمایند. مگس های خانواده Pipunculidae نیز چشم های قابل توجهی دارند. آنان بزرگ هستند و کل سرشان اساسا فقط چشم است. بر خلاف انسان و سایر پستانداران مگس ها دارای چشم های مرکب هستند که از چندین بخش تشخیص نور تشکیل شده است. این چشم ها با وضوح پایین می بینند، اما در تشخیص حرکات ناگهانی فوق العاده خوب هستند.

مگس دیگری به نام Moegistorhynchus longirostris نیز دارای بخش چشمگیری از بدن است: پروبوسیس که می تواند بلندتر از 8 سانتی متر باشد ضمناً مگس خود تنها حدود 1 سانتی متر طول دارد. مگس ها از این زائده ها برای رسیدن به شهد گل های لوله ای استفاده می نمایند.

شاید شگفت انگیزتر (و مبتکرانه تر) تعداد انگشت شماری از گونه های پشه های غارنشین در جنس Arachnocampa باشند. آنان به عنوان لارو می درخشند تا تله حشرات خود را بسازند. درخشندگی شان از سوی شب پره ها و سایر حشرات جذب می گردد که سپس به وسیله رشته های چسبناکی که پشه ها فراوری می نمایند گرفتار می شوند. لارو ها سپس آنان را می خورند.

درست است که بعضی از مگس ها برای انسان بسیار مضر هستند از جمله پشه های ماده از جنس آنوفل. آن ها مالاریا را منتقل می نمایند که سالانه چند صد هزار نفر را می کُشد. گونه های دیگر، مانند مگس تسه تسه نیز حامل انگل هایی هستند که می تواند دردناک و گاهی کشنده باشد و باعث نگرانی جدی است.

با این وجود، تنها بخش کوچکی از مگس های جهان به ما آسیب می رسانند. ما به بسیاری از مگس ها وابسته هستیم. برای مثال، مگس ها برای فراوری بسیاری از غذا های مورد علاقه ما مانند شکلات نقشی اساسی دارند. بعضی از حشرات برای گرده افشانی گیاهان کاکائو شناخته شده اند دانه های آن برای تهیه شکلات استفاده می گردد تقریبا همه آنان مگس هستند.

در مجموع بیش از 100 محصول کشت شده عمدتا برای گرده افشانی به مگس وابسته هستند از جمله انبه، بادام هندی و آووکادو.

بعضی مگس ها هم چنین می توانند به کشاورزان و باغداران خانگی در مقابله با آفات یاری نمایند. برای مثال، لارو بعضی از مگس های شناور اشتهای حریصی برای شته ها دارند حشرات کوچکی که به محصولات را هجوم می آورند. (اگر محصولات ارگانیک خریداری می کنید به احتمال زیاد با شته ها روبرو شده اید یا به طور تصادفی آن را خورده اید).

در نتیجه، ما تاثیر این موجودات کوچک را دست کم می گیریم. هم چنین، به نظر می رسد لارو های مگس به پاکسازی جهان از زباله ها نیز یاری می نمایند آنان زباله ها و مدفوع ما را می خورند. آنان در انتهای بدن شان یک سیفون تنفسی قابل توسعه دارند که مانند یک غواص عمل می نماید و به حشره اجازه می دهد تا در انبوهی از زباله ها تغذیه کند حتی اگر اکسیژن آن کم باشد.

با این وجود، ما هنوز اطلاعات اندکی در خصوص مگس ها داریم. جدا از پشه های ناقل بیماری زا، مگس ها گروهی از موجودات هستند که تا حد زیادی مورد مطالعه قرار نگرفته اند تا حدی به این علت که علم بیش تر بر روی حشرات مجذوب کننده معمولی مانند زنبور ها و پروانه ها تمرکز دارد. توجه زیادی به گروه های کاریزماتیک مانند گرده افشان ها و جانداران زیبا معطوف شده است. مگس ها به بیش تری احتیاج دارند تا شناخته شوند و دوست داشته شوند.

منبع: فرارو
انتشار: 19 خرداد 1402 بروزرسانی: 19 خرداد 1402 گردآورنده: aftabesaba.ir شناسه مطلب: 2051

به "به دنیای عجیب و غریب مگس ها خوش آمدید!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "به دنیای عجیب و غریب مگس ها خوش آمدید!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید